Znaczenie opowiadań w kulturach świata: mit, legenda, opowieść.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby uwolnić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w koÅ„cowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry pomiÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym sposobem w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki buchania – dowiedz siÄ™ znacznie wiÄ™cej na witrynie internetowej wina. Wina posiadajÄ… co wiÄ™cej niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem przedsiÄ™wziÄ™cia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje siÄ™ o wiele bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina obejmujÄ… dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, żeby usunąć tÄ… zawartość metylowÄ…, choć w takiej iloÅ›ci nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
1. Kliknij i zobacz
2. Kontynuuj
3. Sprawdź teraz
4. Sprawdź teraz
Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.